Rozpoczęcie podróży w kierunku zdrowia i sprawności fizycznej może być doświadczeniem zmieniającym życie, ale może się również wiązać z frustracjami. Inwestujesz czas, wysiłek i poświęcenie, oczekując pozytywnych zmian w swoim wyglądzie i samopoczuciu, i je otrzymujesz. Jednak gdzieś na swojej drodze możesz napotkać stagnacje, które spowalniają [...]
[...] kura karmiona jest paszą z przewagą kukurydzy. Od jakiegoś czasu na opakowaniach oprócz rozmiaru, ilości jaj oraz jakości chowu producenci umieszczają takie hasła jak: „Jaja bez GMO” - ma to oznaczać, że kury spożywają pasze wolne od GMO, ale prawda jest taka, że wszystkie jajka są wolne od GMO, bez względu na to, jakimi paszami karmione są kury. [...]
[...] dietetyczne i obalamy je, pokazując, jak jest naprawdę. Niemniej jednak mamy zupełnie inny powód, by unikać białka sojowego. Badania pokazują, że soja jest praktycznie bezużyteczna w stymulowaniu syntezy białek mięśniowych. Badacze podali 30 osobom 0 gramów białka - wodę, 20 gramów soi lub 40 gramów soi w spoczynku i po ćwiczeniach [...]
[...] mozolny okres diety redukcyjnej, przygotowującego do zawodów lub sezonu plażowego. Pół biedy, jeśli rozpoczyna go odpowiednio szybko, a tłuszczu nie zbudował za dużo. Wtedy bez ryzyka drastycznych diet spokojnie przygotuje się do sezonu startowego. Jeżeli jednak jest przeciwnie, aby wywołać szybkie tempo utraty tkanki tłuszczowej, posuwa się [...]
[...] odżywką ISO CLEAR, przynależącą do linii ALLNUTRITION PRO+. Dostarczenie białka przed wysiłkiem może pomóc w ochronie mięśni przed nadmiernymi mikrouszkodzeniami. W celu bezpośredniego wsparcia regeneracji odżywki białkowe stosuje się również w okresie do 30 minut po treningu. Ten okres jest szczególnie ważny, ponieważ rozszerzone naczynia [...]
[...] w szafce, który okazuje się przeterminowany. Zadajemy sobie wtedy pytanie, czy taki produkt nadaje się jeszcze do spożycia? Czy witaminy ulegają przeterminowaniu? Czy jest bezpieczny okres, w którym możemy przyjąć produkt po dacie ważności? W artykule postaram się przybliżyć temat terminu przydatności do spożycia i rozwiać pewne wątpliwości, [...]
Lipodystrofia wszystkim nam jest znana pod nazwą cellulit lub skórka pomarańczowa. Cellulit to przypadłość, która występuje częściej u kobiet niż u mężczyzn. Pojawia się w okresie dojrzewania. Jest to nieprawidłowe rozłożenie tkanki tłuszczowej, czego efektem jest pofałdowana i nierówna powierzchnia skóry. Najczęściej cellulit występuje w [...]
Żurawina, zaraz obok rodzynek, daktyli czy moreli, to ulubiony suszony dodatek do naszych owsianek, omletów i innych ciekawych wypieków. Mało kto wie, co kryje się w żurawinie, jakie jest jej działanie na nasz organizm, z czego słynie, jakie ma zastosowanie w kuchni. Te oraz inne kwestie przybliżę w poniższym artykule. Kruche ciasteczka z [...]
[...] za pomocą specjalnego algorytmu potrafią wyliczyć BF z jednego miejsca pomiarowego, jak np. fałdy skórnej na brzuchu, jednak metoda manualna jest dokładniejsza i realnie odwzorowuje poziom otłuszczenia. Jest to dobry sposób, aby w domowych warunkach dokładnie wyliczyć poziom otłuszczenia, bez wykorzystania specjalnych przyrządów pomiarowych.
Większość rodziców w dietach swoich pociech uwzględnia nabiał pod wieloma postaciami, czy to jogurty, serki wiejskie czy mleko. Często bywa tak, że zamiast pełnotłustych produktów mlecznych wybieramy te „odchudzone” z obawy przed dostarczeniem swoim dzieciom "zbędnej" dawki tłuszczy. Czy korzystanie z chudych produktów mlecznych jest dobrym [...]
[...] karygodne jest rozpatrywanie tylko jednego czynnika i twierdzenie, iż jest najważniejszy. Rozważając wyniki różnych eksperymentów, warto pamiętać, iż nawet najlepszy trening bez diety nie musi przynosić rezultatów. Z kolei w licznych badaniach wykazano, iż sama dieta też nie jest idealnym wyborem (pod względem wpływu na transportery glukozy, [...]
[...] efekty? Chciałbyś uniknąć efektu jo-jo? Podpowiadamy, jak skutecznie wyjść z diety redukcyjnej. Trzymaj się zasad Zawsze rozsądnie jest zachować określone nawyki żywieniowe bez względu na aktualny cel. Chociaż po redukcji możesz pozwolić sobie na większą „elastyczność” diety, w przeciwieństwie do ostrej fazy utraty tłuszczu, nie powinieneś [...]
[...] g dziennie dla lżejszych osób (50-80 kg) i 5-7 g dziennie dla cięższych (>100 kg). Nie ma dowodów na to, iż kreatyna wpływa na "spalanie" tkanki tłuszczowej, przynajmniej bezpośrednio. Jednak pośrednio umożliwia zbudowanie większej masy mięśniowej, a to mięśnie są "piecami spalającymi tłuszcz". Czy warto ją stosować? Oczywiście. Nic nie [...]
Anllela Sagra to 27-letnia gwiazda fitness z Kolumbii. Swoją karierę rozpoczynała jako modelka modowa dorabiając w ten sposób podczas studiów. Na szczęście spotkała na swojej drodze pewną osobę, która zachęciła ją do ćwiczeń siłowych. Zaczęła regularnie trenować i jej kariera zwróciła się w stronę w fitness. Ta zmiana bardzo jej się opłaciła, bo [...]
Witamina K należy do grupy czterech witamin, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Jej odkrycie przypisuje się duńskiemu naukowcowi Henrikowi Dam, który w roku 1934 eksperymentując na kurczakach, zauważył, że jakieś do tej pory nieznany czynnik wpływa na stopień krzepliwości krwi. Tę nieznaną substancję nazwał witaminą K, od duńskiego słowa [...]
[...] że to wcale nie musi być takie trudne, a uwierz - jest warte zachodu. Być może początkowo takie schematyczne posiłki pt. ryż, mięso, warzywa będą Ci się wydawały nudne i bezsmakowe, ale jak już się wdrożysz, nauczysz się szacować porcje i wybierać zdrowe opcje, wówczas zobaczysz, że będziesz mieć więcej śmiałości, by w kuchni kombinować i [...]
[...] wygłaszając tezy w rodzaju: „nie wiadomo skąd czerpać informacje”. Nie! Oczywiście księgarnie są pełne książek Delaviera, wydawnictw lekarskich (np. PZWL), a w Internecie bez trudu znajdziesz programy FBW, push pull czy góra-dół. Czy warto stosować aeroby? Nikt nie jest w stanie tego powiedzieć. Musiałbyś wypełnić szczegółową ankietę na temat [...]
[...] uszkadza narząd, NAFLD wiąże się z otyłością, insulinoopornością i cukrzycą typu 2. Częściej rozwija się u osób otyłych niż tych z prawidłową masą ciała. Co więcej, nawet bez objawów nagromadzenie tłuszczu w wątrobie może spowodować poważne uszkodzenia, jeśli utrzymuje się przez dłuższy czas, kończąc się marskością lub rakiem wątroby. [...]
[...] iż tego rodzaju efekty są krótkotrwałe. To znaczy, że nie wiemy, ile czasu trwa EPOC, bo każdy rodzaj treningu jest inny. Można przyjąć, iż jest to zjawisko chwilowe, czyli bez większego znaczenia biorąc pod uwagę kolejne 6-12 h po treningu. Biorąc pod uwagę, iż średni pączek może mieć 400 kcal, trzeba 14 h „rozbuchanego metabolizmu [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]